Informatie

De eigenschappen van onze biologische zwarte komijn

en de productieproces van de olie kunt u hieronder bekijken.

Voor een overzicht van onze producten kunt u hierop klikken.

Over ons

Hoe ben ik op het idee gekomen om ambachtelijk zwartzaadolie (zwarte komijn olie) te produceren?

Mijn echtgenoot had behoorlijk veel last van allergie door huisstofmijt. Hij was constant vermoeid, moest veel niezen, had een lopende neus en rode ogen. Door zijn vermoeidheid ging hij ook veel slapen en werd hij ook snel ziek. Hij was een aantal keren naar de dokter geweest, maar medicijnen hielpen niet veel.

Hij is iemand die niet zo graag medicijnen inneemt, zwartzaadolie heeft ook nog eens een bittere smaak/geur, daardoor had ik hem niet eerder geadviseerd om de wondermiddel zwartzaadolie te gebruiken. Ikzelf gebruikte de zwartzaadolie al jaren. Hierdoor kwam ik bijvoorbeeld van mijn voetschimmel af.

Hij was op een dag zo uitgeput door zijn allergie, waardoor hij naar mijn advies luisterde. Direct nadat hij een theelepel zwartzaadolie had genomen, voelde hij zich veel beter. De volgende dag vroeg hij weer om een theelepel zwartzaadolie, maar het was op.

‘Verkopen ze het niet in de winkel? Laten we het gaan halen’, zei hij. ‘Ik had eerder zwartzaadolie uit een winkel gekocht, maar het hielp niet zoals deze, die mijn moeder uit het buitenland bracht’ zei ik. Want dit product was ambachtelijk zonder enige toevoegingen koud geperst. Hij zei: ‘Laten we dan naar je moeder telefoneren, misschien kunnen ze er nog één kopen en op de post doen. Ook al zou het 100,- Euro kosten, alsnog zou ik het willen bestellen.’

Wij hebben naar mijn moeder getelefoneerd en ook op internet naar informatie gezocht. In België zijn er bijna geen mensen die ambachtelijk zwartzaadolie (zwarte komijn olie) persen. Wij hebben besloten om dit kleinschalig (met nadruk op de kwaliteit) in België te produceren. Rijk zullen we ervan niet worden, maar we zullen onze eigen vertrouwelijke zwartzaadolie kunnen gebruiken en deze met anderen delen.

Wat is zwartzaad en waar komt het vandaan?

Beschrijving

Zwartzaad ofwel zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa), ook bekend als nootmuskaatbloem, is een eenjarige, kruidachtige plant en bekende soort van de ranonkelfamilie. Ondanks de naam “zwarte komijn” heeft de plant niets te maken met de gewone komijn (Cuminum cyminum), die vroeger in elke kruidentuin voorkwam in de Nederlanden.

Sinds de oudheid gebruikt

Zwartzaad wordt sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. In het oude Egypte heeft men zwartzaad gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden uiteraard in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwartzaad blijkt.

Jodendom

In de Tenach – in het boek van Jesaja 28:23-29 – wordt het strenge onderricht van JHWH vergeleken met het dorsen van zwartzaad (Hebreeuws: ketzah).

Later vindt men deze plant terug bij Hippocrates en Dioscorides en via hun geschriften wordt deze plant opgenomen in kruidboeken in de Middeleeuwen.

Islam

Aboe Hoeraira heeft overgeleverd dat Mohammed (vrede zij met hem) gezegd zou hebben: “Gebruik zwartzaad (Arabisch: habba as-sawda), het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood”. Ibn Sina (980-1037) beschrijft deze plant als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit. De toepassingen die hij voorschreef waren zowel uitwendig (eczeem, haaruitval) als ook inwendig (zoals incontinentie, galstenen, verstopping). Dit verklaart dat tot op heden in islamitische gemeenschappen over de hele wereld zwartzaad en in het bijzonder olie gewonnen uit deze zaden te vinden is.

In de keuken

In de keuken worden meestal geroosterde zaden gebruikt omdat deze een muskaatnootachtige smaak hebben. In de Indiase, Turkse, Perzische, Egyptische en Griekse keuken worden de zaden gebruikt om brood te versieren of gemalen om smaak te geven aan vleesgerechten.

Hedendaags

Zwartzaad heeft momenteel vijf FDA (Food and Drug Administration) aparte patenten in de Verenigde Staten en een in het Verenigd Koninkrijk voor de behandeling van:

  • diabetes (US 6.042.834)
  • remming van de groei van kankercellen (US 5.653.981)
  • verbetering van het immuunsysteem (US 5.482.711)
  • virale infecties (US 6.841.174)
  • psoriasis (US 6.531.164)
  • astma (UK – EP1709995)

Wat zegt de wetenschap over zwartzaadolie?

Zwartzaadolie bevat veel medicinale en therapeutische eigenschappen die goed zijn voor je huid en algemene gezondheid. Het antibacteriële en ontstekingsremmende effect van zwartzaadolie is geweldig voor de behandeling van huidaandoeningen en huidinfecties. Zwartzaadolie is ook goed voor je haar omdat het de conditie van je haar kan stimuleren en zelfs haaruitval kan voorkomen. Je kunt ook zwartzaadoliecapsules nemen om gewicht te verliezen, om cholesterol te verlagen en om diabetesklachten te beheersen.

Het gebruik van zwartzaadolie voor de behandeling van verschillende aandoeningen gaat eeuwen terug. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben veel van de traditionele toepassingen van zwartzaadolie bevestigd voor het verbeteren van het uiterlijk van de huid, uw haar en het verbeteren van uw algehele gezondheid.

In dit artikel leer je over de vele redenen waarom zwartzaadolie of zwarte komijnolie goed voor je is. U zult ook ontdekken hoe u zwartzaadolie gebruikt om te profiteren van de vele voordelen voor de gezondheid.

Wat is zwartzaadolie?

Zwartzaadolie ( Nigella sativa-olie) wordt geproduceerd door olie te persen uit de kleine zwarte zaden ( Nigella-zaden) die groeien op de Nigella sativa-plant. Onderzoekers zeggen dat de Nigella sativa-plant een medicinale plant is met veel gezondheidsvoordelen. Olie-extracten van de zwarte zaden ( Nigella-zaden) heeft antioxiderende, ontstekingsremmende, pijnstillende en antimicrobiële eigenschappen.

Voedingswaarde van zwartzaadolie

Het grootste deel van de voedingswaarde van zwartzaadolie komt van het rijke gehalte aan onverzadigde vetzuren die antioxiderende eigenschappen hebben. Zwartzaadolie bevat grote hoeveelheden linolzuur en oliezuur. Door antioxiderende eigenschappen helpt zwartzaadolie om vrije radicalen in het lichaam te doden die oxidatieve schade kunnen veroorzaken. Verder zijn de voordelen van thymoquinone in zwartzaadolie in verband gebracht met antischimmel-, antivirale, antibacteriële en antiparasitaire activiteit.

Waar is zwartzaadolie goed voor?

Zwartzaadolie is goed voor je gezondheid vanwege de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat zwartzaadolie goed is voor je huid, haar en lever. Zwarte komijnolie is ook goed voor je omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen.

Wat zijn de bewezen gezondheidsvoordelen van zwartzaadolie?

Diabetes en Afvallen

In 2018 rapporteerde het Journal of Ethnopharmacology dat zwartzaad een anti-obesitas effect heeft. Het nemen van zwartzaad (Nigella sativa) kan helpen om het lichaamsgewicht te verminderen en buikvet te verliezen.

Een studie met vrouwen met overgewicht ontdekte dat het nemen van zwartzaadolie als aanvulling op een caloriebeperkt dieet hielp om gewichtsverlies te versnellen. Aan het einde van de proef ondervond de groep die zwartzaadolie nam een ​​significante vermindering van het lichaamsgewicht vergeleken met de groep die het supplement niet nam. In de proef namen vrouwen een dosis van 3 gram zwartzaadolie om gewicht te verliezen. Dit werd 3 maal daags vóór de maaltijd verdeeld in 1 g zwartzaadolie.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het nemen van zwartzaadolie ook helpt om complicaties geassocieerd met obesitas te verminderen. Een klinisch onderzoek wees uit dat het nemen van zwartzaadolie kan helpen om ontstekingen bij vrouwen met obesitas te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat het aanvullen van je afslankdieet met zwartzaadolie alleen resulteert in licht gewichtsverlies.

Het gebruik van de hoogste kwaliteit zwartzaadoliesupplementen kan goed zijn als u diabetes hebt vanwege het effect op de bloedglucosewaarden. Een proef met diabetische ratten wees uit dat zwartzaadolie samen met alfa-liponzuur (ALA) de verhoogde bloedglucosespiegels significant kan verlagen. Wetenschappers hebben zwartzaadolie geïdentificeerd als potentieel voor het beheersen van type 2 diabetes. Er zijn ook aanwijzingen dat het aanvullen van uw dieet met extracten van zwartzaad helpt om nuchtere bloedglucose te verminderen en kan worden gebruikt als een adjuvante therapie om diabetesklachten onder controle te houden.

Zwartzaadolie voor de huid

Het gebruik van zwartzaadolie voor je huid is goed om je huid te hydrateren en verschillende ontstekingshuidaandoeningen te behandelen. De antimicrobiële, pijnstillende en verzachtende eigenschappen van zwartzaadolie is een uitstekende therapeutische lokale toepassing om de huid gezond te houden.

Nigella sativa helpt eczeem te behandelen

Medicinale stoffen in zwarte komijnzaadolie zorgen ervoor dat je het kunt gebruiken om droge huidaandoeningen te kalmeren, zoals eczeem (atopische dermatitis). Onderzoek gepubliceerd in 2018 wees uit dat thymoquinone van zwartzaadolie een ontstekingsremmend effect geeft. Aanbrengen van olie die thymoquinone bevat, zoals zwartzaadolie, helpt bij het behandelen van uitbraken van dermatitis.

Andere studies hebben aangetoond dat het gebruik van zwartzaadolie voor eczeem net zo effectief is als Betamethason. Dit is een steroïdecrème die wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem om de jeuk en schilferende huid te verlichten. Patiënten hebben gedurende 4 weken twee keer per dag zwartzaadolie op geïrriteerde huid aangebracht en de beste resultaten bereikt.

Zwartzaadolie kan de symptomen van psoriasis verlichten

Een onderzoek bij muizen met psoriasisachtige huidlaesies wees uit dat het regelmatig aanbrengen van zwartzaadolie de huidontsteking verminderde en de huid hielp genezen. De wetenschappers concludeerden dat zwarte komijnzaadolie een natuurlijke behandeling voor psoriasis kan zijn.

Zwartzaadolie voor acne

De antibacteriële eigenschappen van zwartzaadolie is voor de behandeling van acne en helpt bij het wegwerken van ontstoken rode puistjes. Een klinisch onderzoek bij volwassenen met acne toonde aan dat het aanbrengen van lotion met 10% zwartzaadolie het aantal puistjes in een periode van 2 maanden verminderde. Bijna 60% van de patiënten ervaarden een vermindering van hun symptomen van acne dankzij de zwartzaadolie acnebehandeling.

Zwartzaadolie is goed om huidinfecties te stoppen

Zwartzaadolie heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het huidinfecties kan helpen behandelen en voorkomen dat wonden besmet raken. Een klinisch onderzoek onthulde dat extracten van Nigella sativa-zaadolie huidinfecties bij zuigelingen kunnen behandelen. De onderzoekers ontdekten dat zwartzaadolie net zo effectief was als de farmaceutische antibacteriële zalf Mupirocin. Aanbrengen van bacterie-infecties met stafylokokken die behandeld zijn met zwartzaadolie.

Zwartzaadolie kan fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen

Zwarte komijnzaadolie is goed om op je gezicht en hals aan te brengen, omdat het kan helpen om het zichtbare uiterlijk van veroudering te verminderen. In een proef met muizen werd zwartzaadolie als supplement gebruikt om de huidconditie te verbeteren. De antioxidant- en anti-apoptose (voorkomen van celdood) eigenschappen van zwartzaadolie hadden een anti-aging effect op de huid en hielpen de zichtbare effecten van veroudering te compenseren. Het aanbrengen van producten die zwartzaadolie bevatten, helpt ook om de huid te hydrateren, pigmentatie te verminderen en huidlaesies te genezen.

Zwartzaadolie voor haar

Zwartzaadolie is ook goed voor je haar en kan zelfs helpen om haaruitval en kale plekken te voorkomen. Omdat het antischimmel-eigenschappen heeft, is zwartzaadolie ook goed om je hoofdhuid gezond en vrij van roos te houden. Eén van de redenen om zwartzaadolie op je hoofdhuid aan te brengen, is om het haar sneller te laten groeien en je haar te versterken.

Het thymoquinongehalte van zwartzaadolie kan de haardikte en -dichtheid helpen verhogen. Een proef met 20 mensen met de haaruitdunningsstoornis telogen effluvium ontdekte dat het aanbrengen van een lotion die zwarte olie bevatte, hielp om haaruitval te behandelen. Na een behandelingsperiode van 3 maanden had 70% van de patiënten een verhoogde haardikte.

Een andere proef vond dat het combineren van zwartzaadolie met kokosolie helpt om de haargroei te stimuleren. Wetenschappers hebben ontdekt dat het rijke gehalte aan vetzuren met een korte keten in zwartzaadolie, naast ontstekingsremmende eigenschappen, de haargroei bevorderde. De zwartzaadolie dringt gemakkelijk door de haarwortels om de haarkwaliteit te verbeteren.

Een studie over de medicinale stoffen in zwartzaadolie wees uit dat zwarte olie werkt zoals de antihistaminica cetirizine. Een studie uit 2018 wees uit dat het aanbrengen van topische lotions met 1% cetirizine kan helpen bij het behandelen van androgenetische alopecia.

Zwartzaadolie kan helpen bij het behandelen van ringworm

Het fungicide effect van zwarte komijnzaadolie betekent dat het topisch aanbrengen van olie goed is voor de behandeling van schimmelinfecties zoals ringworm. Onderzoek naar de voordelen van zwartzaadolie heeft aangetoond dat het antischimmeleffect dermatofyten vernietigt. Dermatofyten zijn schimmels en zijn vaak de oorzaak van schimmelinfecties van de huid, zoals ringworm op de hoofdhuid of huid. Zwartzaadolie helpt de verspreiding van dermatofytose-infecties te remmen.

(Enkele van de beste natuurlijke remedies voor ringworm zijn ook knoflook, appelcider azijn of kokosolie.)

Het verlagen van cholesterol

Regelmatig zwartzaadoliecapsules innemen kan helpen om uw cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen. Het cholesterolverlagend vermogen van zwartzaadolie is te wijten aan thymoquinone in de zwarte zaadextracten. Nigella sativa-olie bevat ook polyfenolen die helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat voedingssupplementen met een zwartzaad kunnen helpen om het LDL-cholesterol (of “slecht” cholesterol) te verlagen.

Ontspanning van spieren

Het consumeren van pure zwartzaadolie in de vorm van capsules heeft ook een ontspannend effect op de spieren en kan symptomen van astma helpen voorkomen. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zwartzaadolie een spierverslapper is. Zwartzaadolie helpt de samentrekkingen van de spieren in de luchtpijp te verzachten en hoestbuien ten gevolge van allergische reacties te voorkomen.

Zwartzaadolie heeft ook relaxerende effecten, niet alleen in de luchtpijp, maar ook in vasculaire, gastro-intestinale en urogenitale soepele spieren. Gladde spieren zijn een van de soorten spierweefsel in het lichaam die weefsel van bloedvaten en holle inwendige organen zoals de maag, de ingewanden en de blaas ondersteunen.

Pijn en ontsteking te verminderend

Het innemen van zwarte komijnzaadolie kan regelmatig goed zijn als u lijdt aan ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis. Een gerandomiseerde dubbelblinde klinische studie toonde aan dat tweemaal daags 500 mg zwartzaadolie bijdroeg aan het verbeteren van ontstekingssymptomen. Gedurende een periode van 8 weken rapporteerden patiënten een significante vermindering van hun symptomen. Het nemen van zwartzaadolie voor artrose kan kniepijn net zo effectief helpen verminderen als vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol.

Zwartzaadolie kan de mannelijke vruchtbaarheid versterken

Er zijn ook gezondheidsvoordelen voor mannen die regelmatig zwartzaadolie nemen.

Een proef met onvruchtbare mannen vond dat het nemen van 5 ml zwarte komijnzaadolie per dag helpt om de spermakwaliteit te verbeteren. De mannen namen tweemaal daags 2,5 ml zwartzaadolie. Na 2 maanden ontdekten wetenschappers dat het aantal zaadcellen toenam, de spermastructuur verbeterde en het spermavolume groter was.

Goed voor je lever

Zwartzaadolie is goed voor de gezondheid van uw lever, omdat thymoquinone helpt oxidatieve stress te voorkomen door het beschadigen van leverweefsel. Een studie uit 2014 wees uit dat krachtige antioxidanten in zwartzaadolie weefselbeschadiging in de lever kunnen voorkomen. Zwartzaadolie kan schade aan de lever, veroorzaakt door alcohol, drugsgebruik en infecties zoals hepatitis, behandelen.

Astma aandoeningen en allergieën

Zwartzaadolie helpt om allergische reacties te genezen en kan de symptomen van astma helpen verminderen. Een studie toonde aan dat mensen met matige allergische reacties baat hadden bij het nemen van supplementen met zwartzaadolie. Patiënten kregen 0,6 – 0,8 g zwartzaadolie. Na 6 weken zwartzaadoliesupplementen te hebben ingenomen, vertoonde bijna 80% van degenen met gematigde allergiesymptomen tekenen van verbetering.

Zwartzaadolie heeft antikanker eigenschappen

Omdat pure zwartzaadolie krachtige antioxidanten zoals thymoquinone bevat, kan zwartzaadolie mogelijk worden gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Een studie wees uit dat thymoquinone uit zwarte komijnzaad de verspreiding van borstkankercellen remt. Een andere studie vond dat zwartzaadolie-extracten kunnen worden gebruikt om alvleesklierkanker te behandelen.

Hoe op je huid te gebruiken?

Voor huidklachten en haarverlies, kunt u plaatselijk zwartzaadolie aanbrengen om ontstekingen te verminderen en de conditie van uw huid of hoofdhuid te verbeteren.

 Om huidschaafwonden, acne puistjes of wonden met zwartzaadolie te behandelen, kunt u alleen zwartzaadolie gebruiken of deze mengen met andere oliën zoals zoete amandelolie , kokosolie, avocado-olie of druivenpitolie. Gebruik een watje om zwartzaadolie op je geïrriteerde huid aan te brengen om pijn en ontsteking te verzachten.

Je kunt ook zwartzaadolie en druivenpitolie gebruiken als een natuurlijke vocht inbrengende crème om fijne lijntjes glad te strijken.

Hoe zwartzaadolie te gebruiken om de gezondheid van uw hoofdhuid te verbeteren?

Om van roos af te komen of de haargroei te stimuleren, kun je kokosolie mengen met koudgeperste zwartzaadolie. Meng gelijke hoeveelheden kokosolie en zwarte olie en voeg een paar druppels essentiële olie van rozemarijn toe . Masseer het zwarte oliehoudende haarverzorgingsmiddel op je hoofdhuid en zorg ervoor dat alle strengen bedekt zijn. Wacht 30 minuten en was dan je haar zoals gewoonlijk. Herhaal 2-3 keer per week om je hoofdhuidgezondheid te verbeteren.

Hoe zwartzaadolie gebruiken?

Je kunt zwartzaadolie nemen in de vorm van capsules of je kunt biologische zwartzaadolie kopen die koud geperst is en deze toevoegen aan eten, drinken of smoothies. Je kunt zwartzaadolie ook met theelepel 2 maal per dag innemen.

De sterke, doordringende smaak van zwartzaadolie kan sommige mensen er van weerhouden om het te consumeren. Om uw gezondheid te verbeteren door elke dag zwartzaadolie te nemen, kunt u een theelepel olie mengen met een theelepel rauwe honing. Je krijgt dan alle verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van zowel zwartzaadolie als de geneeskrachtige eigenschappen van honing. Of voeg het toe aan gerechten of smoothies.

Je kunt ook elke dag zwartzaadolie nemen als je biologische zwartzaadoliesupplementen van goede kwaliteit koopt.

Dosering, bijwerkingen en waarschuwingen

Er is geen gestandaardiseerde dosis voor het nemen van zwartzaadolie voor de gezondheid.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat tweemaal daags 100-200 mg zwartzaadolie kan helpen de bloeddruk te verlagen. Of twee keer per dag 500 mg zwartzaadolie nemen kan goed zijn als je astma hebt.

Artsen melden dat zwartzaadolie veilig is voor de meeste mensen wanneer het op korte termijn wordt ingenomen voor medische doeleinden. Er zijn geen studies die de langetermijneffecten van suppletie met zwartzaadolie aantonen.

Zwartzaadolie kan de bloeddruk verlagen en ook de bloedsuikerspiegel verlagen. Als u medicijnen gebruikt voor deze aandoeningen, moet u uw symptomen nauwlettend volgen.

Kwaliteit zwartzaadolie

Je kunt zwartzaadolie kopen in veel reformwinkels en online. Bij het zoeken naar voedingssupplementen met zwartzaad, moet zwarte olie van de hoogste kwaliteit koudgeperste olie en organische (zoals deze) zijn. Zorg er ook voor dat u puur zwartzaadolie koopt die geen onnodig toegevoegde ingrediënten bevat.

Verantwoordelijkheid

De bovengenoemde genezingsverschijnselen komen uit wetenschappelijke onderzoeken. Voor uitgebreidere informatie kunt u vele andere websites raadplegen. Neem bij uw aandoeningen/ziekte zeker contact op met uw dokter. Wellicht is alleen zwartzaad/zwartzaadolie niet voldoende voor genezing of (ook al is de kans klein) heeft het een negatief effect op u. Zwartzaad.eu is niet verantwoordelijk voor de eventuele schade door het nemen van zwartzaad/zwartzaadolie. U kunt altijd uw dokter raadplegen voor advies omtrent het gebruik van zwartzaad/zwartzaadolie.