Waarom biologisch?

Wat is het verschil tussen de bio-zwarte komijn olie en een normale zwarte komijn olie?

Biologische zwarte komijn olie wordt koud geperst uit zwarte komijn (zaden) van biologische landbouw. Dit betekent dat de zaden niet genetisch gemodificeerd zijn. In de landbouwsector gebruikt men veel GGO-zaden, omdat het meer opbrengt. Daardoor worden sommige genetische eigenschappen aangepast, zoals de geur, smaak, enz… Onze zaden zijn originele genetisch onveranderde zaden en bevatten geen chemicaliën.

Verder worden de niet bio-zaden meestal met ioniserende straling behandeld (doorstralen). Hiermee verlengen ze de houdbaarheid van de zaden en worden de uiterlijke kenmerken gedeeltelijk aangepast. Wij kiezen bewust niet hiervoor, maar voor de duurdere bio zwarte komijn. Want wij willen de originele onbewerkte/onveranderde zaden gebruiken voor onze persing en daarmee een 100% kwalitatieve zwarte komijn olie bereiken.

Verder is de smaak van de biologische zwarte komijn lichter dan de behandelde zwarte komijn. Bittere smaak betekent niet dat de olie ook een betere kwaliteit heeft. Om efficiënter te persen, gaan sommigen tijdens de persing de warmtebehandeling verhogen. Hierdoor wordt de zwarte komijn olie donkerder van kleur en de smaak wordt bitterder. Bovendien neemt de hoeveelheid zuurgraad en peroxide toe in zwarte komijn olie die in contact is gekomen met zuurstof en waarvan de opslagomstandigheden niet geschikt zijn. Dit veroorzaakt ook toename van bittere smaak en kleurdichtheid.

Bij een koude persing van kwaliteitsvolle biologische zwarte komijn is de smaak en kleur lichter.
De kleur van de olie is helder bij de originele koude pers. Peroxide mag maximaal 15 meq O2 \ kg zijn in koudgeperste en natuurlijke oliën. De hoeveelheid peroxide in oliën geeft informatie over de mate van oxidatie. Het is de eerste fase van lipide-oxidatie (afbraak), ongewenste smaak- en geurvorming, verlies van sommige in vet oplosbare vitaminen. Dit kan een toename van vrije radicalen veroorzaken. Om uw gezondheid te ondersteunen, geeft u de voorkeur aan kwaliteitsvolle koudgeperste biologische zwarte komijn olie.