Zwartzaad of zwarte komijn

Wat is zwartzaad en waar komt het vandaan?

Beschrijving

Zwartzaad ofwel zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa), ook bekend als nootmuskaatbloem, is een eenjarige, kruidachtige plant en bekende soort van de ranonkelfamilie. Ondanks de naam “zwarte komijn” heeft de plant niets te maken met de gewone komijn (Cuminum cyminum), die vroeger in elke kruidentuin voorkwam in de Nederlanden.

Sinds de oudheid gebruikt

Zwartzaad wordt sinds de oudheid gebruikt. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. In het oude Egypte heeft men zwartzaad gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden uiteraard in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwartzaad blijkt.

Jodendom

In de Tenach – in het boek van Jesaja 28:23-29 – wordt het strenge onderricht van JHWH vergeleken met het dorsen van zwartzaad (Hebreeuws: ketzah).

Later vindt men deze plant terug bij Hippocrates en Dioscorides en via hun geschriften wordt deze plant opgenomen in kruidboeken in de Middeleeuwen.

Islam

Aboe Hoeraira heeft overgeleverd dat Mohammed (vrede zij met hem) gezegd zou hebben: “Gebruik zwartzaad (Arabisch: habba as-sawda)….  Dit verklaart dat tot op heden in islamitische gemeenschappen over de hele wereld zwartzaad en in het bijzonder olie gewonnen uit deze zaden te vinden is.

In de keuken

In de keuken worden meestal geroosterde zaden gebruikt omdat deze een muskaatnootachtige smaak hebben. In de Indiase, Turkse, Perzische, Egyptische en Griekse keuken worden de zaden gebruikt om brood te versieren of gemalen om smaak te geven aan vleesgerechten.

Hedendaags

De bekendheid van zwartzaad (zwarte komijn) neemt steeds toe. Vele mensen gebruiken het in hun dagelijkse leven.